Baklava

Nadjev:

Sirup:


Tri prazna lista koja su dobro namazana maslacem stavite na dno pleha. Pospite ih dijelom oraha, malo koricom od limuna i s malo grožđica. Zatim opet stavite 3 kore dobro poprskane maslacem ili uljem, a na njih orahe, grožđice i limunovu koru. Ponavljajte tako dok ne potrošite nadjev i kore. Zadnji sloj moraju biti kore. Prije pečenja složeno tijesto izrežite oštrim nožem u komade u obliku romba i prelijte ga s dosta maslaca ili ulja. Pecite u pećnici na srednje jakoj vatri (190 °C) dok baklava ne porumeni. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom. Baklava mora stajati 3-4 sata da se sirup dobro upije.
Sirup: šećer, med, štapić vanilije i vodu kuhajte 10-15 minuta. Potkraj kuhanja dodajte izrezan limun. Sirup ohladite prije nego što ga prelijevate preko baklave.